KOVÁCS ISTVÁN EMLÉKSERLEG LÉTESÍTÉSE

Kovács István (1950-1981) többszörös magyar bajnok

"Kovács István (1950-1981) többszörös magyar bajnok. A Budapesti Vörös Meteor Sport Klubban kezdett evezni, ahol serdülő-, ifjúsági- és junior korcsoportban, párevezős egységekben mindig az élvonalban versenyzett.

Eredményes evezős pályafutása mellett a tanulásban is élen járt. A Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnöki oklevelet szerzett. Kezdetben a Vízügyi Tervező Vállalatnál, majd a GELKÁ - nál dolgozott.

Versenyzői pályafutása befejezésével a Magyar Nemzeti Bank SK túraevezős szakosztályában társadalmi edzőként tevékenykedett. Köztiszteletben álló vezetője és szervezője volt a fiatalok egész évi rendszeres sportolásának.

A tanulásban, a munkában és a sportban példásan helytálló, fiatalon elhunyt kiváló sportember emlékére a Magyar Evezős Szövetség túraevezős bizottsága, a Magyar Nemzeti Bank SK evezős szakosztálya, valamint az egykori versenyzőtársak emlékserleget létesítenek, amelyet minden évben a legeredményesebben szereplő túraevezős szakosztály érdemel ki.

Az emlékserleg létesítésével Kovács Istvánnak az evezőssport fejlesztése érdekében kifejtett ifjúsági sportszervező és közösségformáló tevékenységét kívánják a követendő példaként állítani.

A díj ünnepélyes átadására első alkalommal 1987. szeptember 27-én, a túraevezősök Budapest bajnokságát követően kerül sor a GANZ - VILLANY SK sporttelepén.

(Az emlékserleg odaítélésének feltételeit az EVEZÉS c. folyóirat 1987. évi 2. száma tartalmazza! - a szerk.)"


(Forrás: EVEZÉS. A Magyar Evezős Szövetség lapja. XX. ÉVF. 9. SZÁM, 1987. SZEPTEMBER)


Budapest, 2011. I. 26.
Wagner Mihály